PRØVETAKING, ANDRE ÅRSAKER OG UKJENT




PRØVETAKING FRISK FISK

Det er av og til nødvendig å ta ut tilsynelatende frisk fisk til forskjellige undersøkelser, og i de tilfellene hvor fisken er nødt til å avlives for å gjøre dette, skal den føres inn under kategorien «Prøvetaking frisk fisk».

Bilder - PRØVETAKING FRISK FISK

ANDRE ÅRSAKER

Det foreligger som kjent en rekke årsaker til at fisk dør. Disse kan deles inn i mange forskjellige kategorier og undergrupper. Siden det ikke er formålstjenlig å ha alle i et skjema, er det slik at mange av dødsårsakene må legges i en stor kurv. Denne kurven er kalt «andre årsaker» i det skjemaet som vi benytter. Når vi har en fisk som er død av en kjent årsak som ikke forefinnes på skjemaet, blir denne avmerket under «andre årsaker» i skjemaet, og den sannsynlige årsaken skrevet i kommentarfeltet under. Denne sannsynlige dødsårsaken registreres i produksjonsstyringsverktøyet.

UKJENT

Når man ikke klarer å kategorisere dødsårsaken til en fisk med stor sannsynlighet, skal den føres inn under kategorien «Ukjent». Det vil alltid være slik at man for en andel av dødfisken ikke finner noen passende dødsårsak/ kategori. Typisk vil dødfiskbildet i perioder med lav dødelighet være preget av diffus bakgrunnsdødelighet. Sagt på en annen måte; det vil hele tiden dø en og annen fisk av årsaker som vi ikke vil være i stand til å fastslå i ettertid. Disse fiskene vil dominere dødfiskbildet når dødeligheten er lav og det ikke er andre store bidragsytere (årsaker) til dødeligheten. Det er derfor naturlig at andelen ukjent er størst når dødeligheten er lav. Når dødeligheten er høy er det som regel en eller to ting som tar livet av fisken, som vi bør klare å avdekke, og da er det naturlig at andelen ukjent er lav. Når dødeligheten er lav vil dødfiskbildet i større grad «være» som betyr at de få fiskene som dør kan ha mange forskjellige dødsårsaker. Det vil alltid være en andel av fisken som må legges inn under «ukjent».







Sist endret: Monday, 12. November 2018, 10:38