Avmagring



Rognkjeksen kan av og til bli tynn og mager. Det har de siste årene vært økende bruk av rognkjeks. Avmagring har i denne perioden framstått som en av de viktigste helse- relaterte utfordringene. For vurdering av hold på rognkjeks er det viktig å se på buk- omfanget.
Det er ulike årsaker til avmagring, og viktige spørsmål er:

    • Får fisken nok fôr? 
    • Fordeles fôret godt nok i merda? 
    • Skyldes avmagringen underliggende sykdom? 
    • Skyldes avmagringen utmattelse pga. strømsterk lokalitet?


FOREBYGGENDE TILTAK

  • Tilstrekkelig fôring er spesielt viktig de første 4 ukene etter utsett. 
  • Beregne teoretisk fôrbehov basert på antall og biomasse – juster i løpet av utsettet. 
  • Biomassen beregnes igjennom utsettet etter en anslått tilvekst. 
  • Gjennomfør snittveiing med jevne mellomrom for justering av biomasse. Unngå hyppig snittveiing ved sjøtemperatur under 7 grader, pga. fare for sårutvikling. 
  • Øke antall fôringspunkter. 
  • Observer jevnlig holdet på rognkjeksen fra merdkanten, for samsvar mellom teori og praksis: 
  • Det er fremdeles noe usikkerhet rundt korrekt utfôringsprosent og denne varierer i løpet av året. 
  • Unngå påfyll av rognkjeks lenge etter første utsett, da rognkjeks danner sterke hierarkier og det er fare for at den nyutsatte rognkjeksen får dårligst tilgang på mat. 

Bilder - YTRE FORANDRINGER







Sist endret: Friday, 9. November 2018, 09:30