Akutt smoltdødelighet
Akutt smoltdødelighet er et samlebegrep for høy dødelighet av ukjent årsak som skjer under lasting, transport, lossing og ved de første dager etter levering sjølokalitet. Hvis årsaken til den høye dødeligheten er kjent, skal selvsagt denne årsaken registreres. Det oppstår ofte dødelighet som ikke kan relateres til noen tydelig bestemt årsak i denne fasen av produksjonen. Dette er ofte fisk som ankommer lokaliteten død og som ikke har noen klare indre eller ytre tegn til dødsårsak.
NØKKELFAKTA
NAVN:
Akutt smoltdødelighet
ÅRSAK:
Varierer mye
TEMPERATUR:
Hele spekteret
TIDSPUNKT:
Ved lasting, transport og få dager etter lossing
FOREBYGGING:
Gode levering-, brønnbåt- og mottaksrutiner
SMITTEVEIER:
Sannsynligvis ikke smittsom, men mulig
Akutt smoltdødelighet
ÅRSAK:
Varierer mye
TEMPERATUR:
Hele spekteret
TIDSPUNKT:
Ved lasting, transport og få dager etter lossing
FOREBYGGING:
Gode levering-, brønnbåt- og mottaksrutiner
SMITTEVEIER:
Sannsynligvis ikke smittsom, men mulig
BEHANDLING:
Som regel ikke mulig
INDRE TEGN:
Varierer mye
YTRE TEGN:
Varierer mye
HOVEDKJENNETEGN:
Ingen spesielle
SPESIELL OPPFØRSEL:
Varierer mye alt etter årsak
Som regel ikke mulig
INDRE TEGN:
Varierer mye
YTRE TEGN:
Varierer mye
HOVEDKJENNETEGN:
Ingen spesielle
SPESIELL OPPFØRSEL:
Varierer mye alt etter årsak
FOREBYGGENDE TILTAK
- God smolt
- Skånsom lasting, transport og lossing
- Kontroll av vannkvalitet på laste- og lossested
- Kjøring med lukkede ventiler under transport
- Ta forbehold om været før transport
ANDRE TILTAK
- Varierer etter årsakssammenheng
Bilder - YTRE FORANDRINGER

Det blir ofte relativt høy dødelighet når det inntreffer en akutt dødelighet av smolt under eller rett etter levering av fisken. Når man finner liten smolt med parrmerker i dødfiskhåven er det mange som konkluderer med at fisken ikke var ordentlig smoltifisert. Man skal være klar over at all smolt under 100 gram som dør rett etter sjøsetting, vil miste skjellene sine og under disse vil man alltid finne parrmerkene.

Det er ofte en utfordring at liten smolt under 100 gram ofte blir liggende i notveggene en stund før den endelig havner i dødfiskhåven. Dette gjør at man i denne fasen får en stor del av dødfisken som fileter. Dette gjør det enda vanskeligere å finne ut hva fisken egentlig døde av. I slike situasjoner vil akutt smoltdødelighet være en treffende dødsårsak, så lenge dødeligheten er rimelig høy.

Ofte kan fisken se normal ut i brønnrommet før lossing, men når den kommer stresset ut i merden, så oppfører den seg unormalt og blir ofte stående inn mot notveggen og rote. Når den oppfører seg slik og ikke hurtig nok kommer tilbake til normal stimatferd, vil den utvikle skader i hud og skjell og sår oppstår. Dødeligheten kan bli svært høy.
Sist endret: Thursday, 8. November 2018, 12:11