Dødsårsaken er alltid knyttet til de første ukene etter sjøsetting, og omfatter all dødelighet hvor fisken bærer tegn til ikke å være ordentlig smoltifisert. Dette gjelder selvfølgelig fisk som har parrmerker og i tillegg er liten, men også større fisk som er kommet for langt i smoltifiseringen og er i desmoltifisering, samt dverghanner som aldri har vært tilpasset et liv i sjøvann. Her går det i praksis kun ut på ytre forandringer og derfor er det viktig å vite hvordan en god smolt skal se ut. En rimelig klar anbefaling i så måte, er at en smolt skal se ut som en sild; svart på ryggen, hvit under buken og sølvfarget på sidene med svartkantede finner. Husk at selv om fisken ikke akkurat ser ut som en sild, så kan den være i smoltvinduet og prestere godt i sjøen.
NØKKELFAKTA
Manglende smoltifisering
ÅRSAK:
Fysiologisk, ikke tilpasset et liv i sjøvann
TEMPERATUR:
Hele spekteret, men størst problemer ved utsett under 5 grader
TIDSPUNKT:
Vår og vinter, kun de første 3-4 uker etter sjøsetting
FOREBYGGING:
Gode rutiner i settefiskanlegget for smoltifisering, samt dokumentering av smotstatus gjennom smolttester
SMITTEVEIER:
Sannsynligvis ikke smittsom
Sjøsetting, salttilsetning og saltfôr
INDRE TEGN:
Ingen spesielle, tom magesekk og tarm
YTRE TEGN:
Ofte tegn til parrmerker, viltfarger, mangler svartkantede finner. Skal helst se ut som en sild.
HOVEDKJENNETEGN:
Mangler optimalt smoltutseende
SPESIELL OPPFØRSEL:
Økt svimeaktivitet og dødelighet rett etter levering sjø
FOREBYGGENDE TILTAK
- Jevnt sortert fisk i ferskvannsfasen
- Tydlige smoltifiseringssignaler: Lysrytme, Temperatur, Salinitet
ANDRE TILTAK
- Tiltak etter sjøsetting er vanskelig
- Lav salinitet på sjølokalitet kan hjelpe
Bilder - YTRE FORANDRINGER


