• 1. Introduksjon


    Forord


    Det overordnede målet med denne veilederen er å redusere dødeligheten i norsk oppdrettsnæring og derigjennom bidra til bedre fiskehelse og fiskevelferd.

    MarinHelse AS har siden oppstart av selskapet ønsket å være en bidragsyter til en bærekraftig næring med fokus på bedre fiskehelse og velferd. Mange års praksis i feltet har gitt oss anledningen og gleden av å lære av mange. Så også er møter med praksis og rutiner i en rekke norske oppdrettsselskaper bakgrunn og inspirasjon til utarbeidelsen av denne veilederen.

    Sammen med et registreringsskjema, billedplansjer av dødsårsaker i forskjellige størrelser og en elektronisk utgave på nett, utgjør veilederen en dødfiskkategoriseringspakke. Den nettbaserte utgaven gjør det mulig å gå inn på hver enkelt dødsårsak og se nærmere på de forskjellige bildene i stort format samtidig som det foreligger videosnutter av enkelte av dødsårsakene i tillegg. Hovedmål for denne dødfiskkategoriseringspakken er både å øke kunnskapsnivået til de som plukker og registrerer dødfisk på merdkanten og å gi et betydelig bidrag til en nasjonal standardisering i måten vi kategoriserer dødfisk på.

    I sjøvannsfasen har det totale svinnet per år i norsk lakseoppdrett ligget mellom 15 og 20 %. Dette har stort sett vært uforandret de siste 20 årene. Bak dette tallet skjuler det seg ikke bare store økonomiske tap, men også redusert fiskevelferd. Produksjonsdata fra næringen viser imidlertid at det kan være stor forskjell på dødeligheten mellom merder, lokaliteter og oppdrettsregioner. Dette indikerer at det er et stort potensial i næringen for å redusere det totale svinnet betydelig gjennom en samlet og mer målrettet innsats i produksjonen. Hovedmålgruppen for denne dødfiskkategoriseringspakken er de som jobber på merdkanten; havbruksteknikerne. Denne sentrale og viktige gruppen av medarbeidere står for det praktiske arbeidet og registreringene på daglig basis, og vi ønsker med dette å bidra til at de ytterligere kan styrke sitt kunnskaps- og presisjonsnivå.

    En nasjonal standard for hvordan man registrerer og kategoriserer dødfisk og destruert fisk i henhold til dødsårsak er etter vår oppfatning nødvendig hvis næringen ønsker et større, mer samlet og effektivt fokus på denne utfordringen i arbeidet for å gjøre norsk lakseoppdrett mer bærekraftig. Sammen med det nye registreringsskjemaet med plansjer er denne veilederen ment å utgjøre et viktig produksjonsverktøy som på sikt kan bidra til mer presis og anvendelig informasjon om tapsårsaker i produksjonen. Registreringene kan fremskaffe dokumentasjon om de underliggende årsakene til at fisk dør i norsk lakseoppdrett slik at det enkelte selskap og næringen som helhet kan iverksette de riktige og mest effektive tiltakene for å redusere dødeligheten.

  • Generell

  • Seksjon 2

  • Infeksjonssykdommer

  • Settefiskrelatert avgang

  • Mekanisk årsak

  • Miljørelatert avgang

  • Diverse årsaker

  • Rensefisk

  • Galleri

  • Seksjon 10